Vorig onderwerp

Volgend onderwerp

Inhoud boek

Book Index

Voorbeeld financiële rapportage crediteuren

In het onderwerp Financiële rapportage crediteuren is beschreven hoe u een financiële rapportage maakt. In dit onderwerp vindt u hiervan een uitgewerkt voorbeeld.

SNAG-00013

De financiële boekingen van de gevolmachtigde moeten in de rapportage komen. Ook de gegevens van de volmachtgever Nationale Nederlanden Volmacht moeten getoond worden. In het voorbeeld is de boekperiode is 01-2008 t/m 12-2009 gebruikt. De verdichting is op maandniveau, de sortering op branche.

In de lijst ziet u onder andere

  • de datum waarop de lijst is vervaardigd;
  • de gekozen boekperiode;
  • de prolongatiegegevens;
  • de mutatiegegevens;
  • dat het gaat over verdeelde en onverdeelde boekingen.

    Dit komt omdat gekozen is om zowel de gegevens van de gevolmachtigde, als van een volmachtmaatschappij op de lijst op te nemen. Als u alleen de gevolmachtigde opgeeft, zal de tekst verdeelde boekingen worden vermeld.

    Geeft u alleen één of meer volmachtmaatschappijen op dan zal de tekst onverdeelde boekingen worden vermeld.

In de lijst worden getoond:

  1. Eerste sortering.

    In dit geval is dit Crediteur. De tweede sortering staat hierbinnen vermeldt.

    Is er slechts één sortering dan worden de financiële gegevens getoond.

  2. Tweede sortering.
  3. In dit geval is dit Branchegroep. Binnen deze sortering wordt eventueel een derde sortering getoond. Dat is in dit voorbeeld niet van toepassing dus worden de financiële gegevens getoond.
  4. Schade gegevens. Zoals in het voorbeeld is te zien, worden deze gegevens gepresenteerd per

    “diepste” sortering op het gekozen niveau van verdichting (maand of kwartaal). Per sortering worden alle gegevens getotaliseerd. In het voorbeeld worden de gegevens eerst per branchegroep getotaliseerd en daarna per crediteur.

Ten slotte volgt hieronder een toelichting op enkele kolommen van de lijst.

  • De kolom Premie bij Prolongatie en Mutatie bevat het resultaat van de berekening Basispremie -/- NCBM -/- Pakketkorting.
  • De kolom Schade bevat het resultaat van de berekening Schadebedrag -/- Eigen risico +/+ Schadekosten.

    Bij de berekening van de schadereserve wordt rekening gehouden met de assurantiebelasting: In de inrichting van een product geeft u de verrekenwijze van de assurantiebelasting aan. Kiest u in het veld Assu Bel Ver Wijze voor Maatschappij, dan wordt de assurantiebelasting meegenomen in de berekening van de reservering.

Alleen bij boekpatronen met de waarde Schade courtage verzekerd wordt bij dit resultaat ook nog het Courtagebedrag opgeteld.

  • De kolom Gemidd. Schade % bevat de verhouding van de schade in relatie tot de inkomsten in dezelfde periode. Zo wordt het resultaat van elke regel in deze kolom dus bepaald door de berekening Schadebedrag / (Bedrag prolongatie + Bedrag mutatie) * 100.

    Als het resultaat niet kan worden bepaald, omdat de noemer van bovenstaande breuk 0 oplevert, dan wordt voor die regel géén waarde getoond. (Dit geldt dus in de voorbeeldlijst voor de maanden januari en mei, waarin zowel voor Prolongatie, als Mutatie geen premie is geboekt.)

    Een voorbeeld van de berekening: het totaal van het gemiddelde schadepercentage is 360,15 %. Dit is berekend uit 1792,06 (= totaal schadebedrag) / 497,59 (= totaal bedrag aan premie t.g.v. prolongatie en

    mutatie) * 100 %.

  • De inhoud van de kolom Reservering Premie is per regel te berekenen door voor dezelfde regel (= maand in dit geval) de bedragen van de kolom Totaal van Prolongatie en Mutatie bij elkaar op te tellen. Een voorbeeld van de berekening: in maart 2004 is de premiereservering 0,00 (= totaal maart 2004 prolongatie) + 20,57 (= totaal maart 2004 mutatie).
  • De inhoud van de kolom Reserve wordt berekend door het bedrag in de kolom Reservering Premie te vermenigvuldigen met een rekenfactor.

    De rekenfactor is x/24 als de gekozen verdichting Maand is. Hierbij is x afhankelijk van de boekmaand van de betreffende boeking en de gekozen boekperiode. Zo wordt voor de eerste maand in de boekperiode x=1 gebruikt, in de tweede maand x=3, de derde maand x=5, t/m de twaalfde maand x=23. Bij een boekperiode van 01-2004 t/m 12-2004 en een boeking met boekmaand 06-2004 bijvoorbeeld, wordt dus als rekenfactor 11/24 gebruikt. Deze methode van het berekenen van de reserve staat toepasselijk bekend als de “1/24 methode”. Achterliggende gedachte is dat gemiddeld de helft van de premie van juli betrekking heeft op het volgende jaar!
    Als de gekozen verdichting Kwartaal is, dan wordt als rekenfactor niet x/24, maar x/8 gehanteerd (de zogenaamde “1/8 methode”). De bepaling van x gaat hierbij op soortgelijke wijze als beschreven is bij de 1/24 methode. De rekenfactor kan hier dus 1/8, 3/8, 5/8 of 7/8 bedragen.

  • De inhoud van de kolom Verdiend bevat het resultaat van de kolommen Reservering Premie -/- Reserve. Voor andere boekperiodes, sorteringen en verdichtingen is het uiterlijk van de lijst hetzelfde als in het voorbeeld is weergegeven.