Vorig onderwerp

Volgend onderwerp

Inhoud boek

Book Index

De nieuwe methode

Vooraf aan de berekening wordt, op basis van de wijzigingsdatum, via de contractgebeurtenissen bepaald welke eerdere versies van de verzekering met de wijziging worden geraakt. Op basis daarvan is de juiste informatie over van toepassing zijnde dekkingen, korting, verdeling, beloning, verzekeraar, agent en tarief uit het verleden voor handen.

 

Het creditdeel kan zodoende worden geboekt op basis van de dekkingen etc. uit de (eventueel meerdere) historische versies.

 

Het debetdeel maakt uiteraard gebruik van de dekkingen die in de mutatie aanwezig zijn, maar door de aanwezigheid van de informatie uit de historische versies kunnen de toen geldende korting, verdeling etc. in de boeking worden gehanteerd. Daarnaast kan, als het moet worden getarifeerd, het toen geldende tarief worden gezocht.

 

Als de mutatie een eerdere versie raakt die een grotere periode beslaat dan de betalingstermijn (omdat die eerdere wijziging bijvoorbeeld ook al met terugwerkende kracht werd gedaan), dan wordt deze grotere periode opgeknipt in delen ter grootte van de betalingstermijn plus een eventueel eerste kleiner deel. Hierna wordt per deel (of de periode van de hele gebeurtenis als deze gelijk een betaaltermijn is) een boeking berekend.

 

Werking contractpartijen

  • Voor de verzekeringnemer en debiteur worden altijd de actuele partijen vanuit de mutatie gebruikt.
  • Voor de verzekeraar en agent wordt de destijds geldende contractpartij gebruikt.Als de historische verzekeraar provinciaal blijkt te zijn, dan volgt daarvan een melding en wordt voor het debetdeel een boekregel zonder bedragen opgevoerd (tariferen is dan niet mogelijk).
  • Als met de mutatie de verzekeraar of agent wordt gewijzigd, dan wordt voor het gehele debetdeel de nieuwe verzekeraar of agent gebruikt. Voor het creditdeel de destijds geldende contractpartij.
  • Als het een omzetting van provinciaal naar volmacht betreft, dan wordt ook voor het creditdeel de nieuwe verzekeraar gebruikt (was voorheen ook al zo).Als gebruik wordt gemaakt van een historische contractpartij maar deze blijkt onterecht niet aanwezig, dan wordt de actuele partij gebruikt.

 

Als met de mutatie het product wordt gewijzigd, dan wordt voor het gehele debetdeel het nieuwe product gebruikt.

 

Doordat in de nieuwe methode over meer versies heen kan worden gewijzigd en daarom veel nauwkeuriger gebruik wordt gemaakt van gegevens uit historische versies, ontstaan ten opzichte van het verleden meer boekregels. Voorheen ontstonden in beginsel hooguit drie boekregels: de kosten, het debetdeel en het creditdeel. Als meerdere periodes met de mutatie werden geraakt, dan werden de bedragen van alle periodes per dekking getotaliseerd.

 

Doordat in de nieuwe opzet zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van de juiste gegevens qua korting, verdeling, beloning etc. vanuit de historie, is het zogenoemde ‘indikken’ per dekking niet meer mogelijk. Per dekking ontstaat nu voor elke (sub)periode een aparte boekregel debet én credit. Dat wil zeggen, een mutatie op een dekking over twee periodes resulteert in vijf boekregels.

 

Dit wordt duidelijk in het onderstaand voorbeeld :

  • Hoofdvervaldatum 01-01 met kwartaalbetaling
  • De prolongatie januari is verwerkt
  • Mutatie per 15-12-2018

contract boeking

Ingangsdatum dekking ligt vooruit

Als een dekking een ingangsdatum heeft die ten opzichte van de wijzigingsdatum vooruit ligt, dan werd voorheen de premiedekking op nul gezet. Nu wordt de premiedekking getarifeerd met de ingangsdatum uit de dekking. De suppletieberekening houdt rekening met de afwijkende ingangsdatum in de dekking. Als de ingangsdatum van een dekking zelfs voorbij de eerstvolgende prolongatiedatum ligt, dan wordt deze dekking via de suppletieberekening niet in rekening gebracht. Het prolongatieproces houdt nu rekening met deze situatie en zal de dekking gaan berekenen als de ingangsdatum van die dekking in de prolongatietermijn valt. Ook wordt rekening gehouden met het zonodig prorata berekenen van die eerste termijn.

 

Mutaties in het verleden

Met een mutatie in het verleden wordt bedoeld een mutatie waarvan de wijzigingsdatum ouder is dan de datum van de meest recente gebeurtenis op het contract. Het contract heeft bijvoorbeeld een meest recente gebeurtenis met de datum 01-06-2019. Muteer je dan met een wijzigingsdatum 01-06-2019 of later, dan is het een gewone wijziging. Ligt de wijzigingsdatum vóór 01-06-2019, dan is het een mutatie in het verleden. Dit onderscheid moet worden gemaakt, omdat elke gebeurtenis op een contract met zijn datum effect kan hebben op verschillende factoren.

 

Als voorbeeld een contract met hoofdvervaldatum 01-01-2019. Per deze datum gelden voor dit contract een nieuw tarief, nieuwe verdelingversie, beloning en voorwaarden. Met de prolongatie van 01-01-2019 is dus een nieuwe versie voor het contract ontstaan waarin de nieuwe waarden terecht zijn gekomen. Daarna wordt een mutatie in het verleden (dus bv. met wijzigingsdatum 15-12-2018) doorgevoerd. Hiermee ontstaat de dan laatste versie van het contract.

 

Oude situatie

In deze laatste versie van het contract komen de (oude) premie, verdelingversie, beloning en voorwaarden per 15-12-2018 te staan. Bij de boeking en een eventuele eerstvolgende termijnprolongatie worden deze verouderde gegevens gebruikt.

 

Nieuwe situatie

Een mutatie in het verleden zet geen oude verdeling en/of beloning terug in het contract. De recente situatie hiervan blijft in het contract van toepassing. Als op basis van de wijzigingsdatum (in combinatie met de tariefdatum) oudere voorwaarden worden gevonden, dan volgt daarvan een melding met de keuze deze wel/niet te gebruiken. Voor wat betreft het tarief is een nieuwe “aanduiding tariefdatum” toegevoegd.

 

Naast de oude waardes Aanvangsdatum, Wijzigingsdatum en Laatste Hoofdvervaldatum bestaat nu ook “Actuele tariefdatum contract”. Deze waarde zorgt ervoor dat met de mutatie in het verleden niet met de aanvangsdatum, wijzigingsdatum of laatste hoofdvervaldatum wordt getarifeerd, maar dat dit wordt gedaan met de meest actuele tariefdatum van dit contract. Dat is niet per definitie het actueelste tarief uit de inrichting, maar het tarief met de datum waarvoor het contract voor het laatst is getarifeerd. Deze nieuwe aanduiding voor de tariefdatum wordt als default geplaats op het moment dat de wijzigingsdatum ouder is dan de laatste tariefdatum uit het contract. De laatste tariefdatum wordt dan in het rood boven de aanduiding getoond.

actuele tariefdatum

De aanduiding kan worden gewijzigd naar één van de oude waardes, maar dat is dan een bewuste keuze.

 

In de boekingsregels die worden aangemaakt voor de suppletie wordt op gelijke wijze per boekregel gekeken naar de situatie die in die periode voor het contract gold qua tarief, verdelingversie en beloning. Met deze wijzigingen denken we de boekingen en contractsituatie van de verschillende versies op één lijn te hebben.