Suppletieberekening bij naverrekenenAchtergrondinformatie Suppletieberekening reguliere mutaties De suppletieberekening in het reguliere mutatieproces gaat uit van een doelbewust doorgevoerde wijziging op de contractsituatie. Per wijzigingsdatum geldt de contractsituatie zoals deze met de wijziging wordt opgegeven. De wijzigingsdatum daarbij kan vandaag zijn, maar ook toekomstig of historisch.
De suppletieberekening zal de eerder betaalde premies over de geraakte wijzigingsperiode tegenboeken (credit). Voor de opboeking (debet) wordt gebruikgemaakt van de gegevens uit de nieuw opgegeven contractsituatie. Hierop bestaan enkele uitzonderingen (percentage provisie, soms de NCBM), maar in principe gelden de gegevens uit de dekkingen, objecten en partijen zoals die zojuist in het contract zijn vastgelegd.
Suppletieberekening bij naverrekenen Bij een naverrekening werkt de suppletieberekening anders. Daarbij zijn één of enkele specifieke gegevens binnen een contract die premiebepalend zijn, waarvoor achteraf de juiste waarde moet worden opgegeven. Het opgeven van die juiste waarde resulteert dan weer in een suppletieberekening.
Het probleem zit daarbij in het punt dat er, naast deze specifieke rubrieken voor het naverrekenen, ook andere rubrieken in dekkingen, objecten en partijen kunnen voorkomen die een premiebepalende rol spelen en door de tijd heen van waarde zijn veranderd.
Bij het naverrekenen moet alleen van de specifieke naverrekeningrubrieken de nieuwe waarde in de suppletieberekening worden gebruikt. Van alle overige rubrieken moet worden gewerkt met de waarde uit de rubriek uit de periode waarover de suppletie wordt gerekend, de historische waarde dus.
Voorbeeld: naverrekeningrubriek: Omzet. Mede premiebepalende rubriek: Bedrijfsbranche.
Contract met ingangsdatum 01-01-2020. Omzet 150.000 Bedrijfsbranche Drogisterij Geprolongeerd per 01-01-2021. Omzet 150.000 Bedrijfsbranche Drankenhandel
Naverrekening per 01-01-2020, omzet 200.000 Credit 2020 o.b.v.: Debet 2020 o.b.v.: 150.000 200.000 Drogisterij Drogisterij Credit 2021 o.b.v.: Debet 2021 o.b.v.: 150.000 200.000 Drankenhandel Drankenhandel
Met een reguliere mutatie zou de suppletieberekening over 2020 voor de debetboeking ook uitgaan van de bedrijfsbranche Drankenhandel, deze staat nl. nu in de huidige contractsituatie. Voor het naverrekenen moet daarom een andere methode worden toegepast. De aanpassingen in DIAS Assurantie Inrichting De productinrichting bij de (volmacht)verzekeraar is uitgebreid met een tabblad Naverrekenen. Hier kunnen de specifieke rubrieken voor het naverrekenen bij het product worden vastgelegd. Alle rubrieken uit de aan het product gekoppelde dekkingen, objecten en partijen kunnen worden gekozen. Naverrekenen: starten mutatie Aan het venster Overzicht Contracten is in het venstermenu de menu-optie toegevoegd: Aan het venster Toegang Contract is knop Naverrekenen toegevoegd.
Als u in een van beide vensters de knop Naverrekenen activeert, start het gewone mutatieproces in de wetenschap dat er sprake is van een naverrekening. Dit wordt in de contractgebeurtenis vastgelegd waardoor de suppletieberekening op de juiste wijze wordt uitgevoerd. Het starten van een mutatie voor naverrekenen op een verzekering is niet mogelijk als er al een (voorlopige) reguliere mutatie op de verzekering aanwezig is. U ziet in dat geval de volgende melding: Ook omgekeerd is dat het geval. U krijgt dan de volgende melding:
Het mutatieproces zelf verloopt gelijk aan dat van een reguliere mutatie. In het tabblad Verzekering van het venster Muteren verzekering wordt u nog eens geattendeerd dat voor de betreffende verzekering een naverrekeningmutatie geldt. Naverrekeningmutatie via DIAS Assurantie Als een pakketmutatie is gestart als naverrekeningmutatie, dan kunt u voor de pakketonderdelen een naverrekeningmutatie of een reguliere mutatie starten. U ziet de volgende melding:
Het toevoegen van een nieuw pakketonderdeel in de naverrekeningmodus wordt behandeld als een reguliere mutatie: Bij het starten van een naverrekeningmutatie op een pakketonderdeel wordt uiteraard eerst gecontroleerd of er inrichting bij het product aanwezig is.
Tegenboeken gebeurtenis Als bij tegenboeken gebeurtenis een naverrekeningmutatie is betrokken, dan wordt bij opstarten van muteren verzekering voor de corrigerende mutatie gevraagd of de mutatie ook als naverrekeningmutatie moet worden voortgezet: Nieuw verzamelscherm naverrekeningen In het lint van het hoofdscherm in Dias Assurantie is onder Verwerken mutaties naverrekenen: de menukeuze toegevoegd. Hiermee opent u het vensterHet venster vermeldt alle contracten waarvoor een voorlopige naverrekeningmutatie aanwezig is. Het mutatieproces van naverrekenen, net als met de eerder beschreven knop en menu-optie Naverrekenen kan hier worden gestart. Afhankelijk van of het een losse verzekering of een pakketonderdeel betreft, wordt muteren verzekering of pakket gestart met het kenmerk van een naverrekeningmutatie.
Berekening suppletiepremie In de naverrekeningmodus gaat de suppletieberekening uit van de historische gegevens uit dekking, object en partij. De enige gegevens die met de nieuwe waarde de berekening ingaan, zijn die van de rubrieken die als naverrekeningrubriek zijn ingericht.
Opmerkingen
| ||||